Filma TAPIERIS



Daugavpilī, kinoteātrī „Renesanse”
19. septembrī plkst. 18.00
TAPIERIS

III Mūzikas un Mākslas festivāls „Daugavpils ReStArt 2014” piedāvā saviem skatītājiem stāstu par tango karali Oskaru Stroku Ilonas Brūveres filmā TAPIERIS.

O.Stroks dzimis 1893. gada 6. janvārī Daugavpilī (toreizējā Dinaburgā), mācījies Sanktpēterburgas konservatorijā klavierspēli (nav beidzis). Savu mūziķa karjeru sāka ar mēmā kino muzikālo pavadījumu kinoteātros pagājušā gadsimta sākumā.

Stroks iemanto skatītāju un filmas veidotāju simpātijas ar savu sapni par mūziku, neskaitāmajiem romāniem un visām ar to saistītajām nepatikšanām. Tapieri Stroku apbur mēmā kino kustīgo bilžu burvība, kas liek viņam stāstīt par to savā - mūzikas valodā. Filma seko Oskara Stroka veiksmēm un neveiksmēm netieši balstoties uz Latvijas Valsts arhīva dokumentiem.  Komponista radošās biogrāfijas kontā ir vairāk nekā 300 skaņdarbu. Komponistu savienībā Stroku uzņem 30 gadus pēc viņa nāves. Ilonas Brūveres filmā  komponista biogrāfijas fakti saplūst ar pagājušā gadsimta sākuma vizuālo rekonstrukciju, kas skatītājiem sniedz iespēju izdzīvot un izjust Stroka likteni, tā filmu raksturo kino zinātnieks Viktors Freibergs.

Galvenajās lomās: Jakovs Rafalsons, Gints Grāvelis, Marija Bērziņa un Andris Bulis.

„Tapieris” - Pilnmetrāžas dokumentālā spēle; Latvija, 2014; Garums: 90 min.

(Ieeja bezmaksas)

Informācija: Kinoteātris „Renesanse” – tālr. 65428424