Mūzikas vakars “ZYNU, ZYNU TĀVA SĀTU”



20. aprīlī plkst. 18.30
Vienības nama koncertzālē
tradicionālās mūzikas vakars
“ZYNU, ZYNU TĀVA SĀTU” ar večerinku

20. aprīlī plkst. 18.30 Vienības nama koncertzālē tiks rīkots tradicionālās mūzikas vakars “Zynu, zynu tāva sātu” ar večerinku.
Koncertā “Zynu, zynu tāva sātu” folkloras dziesmu un deju kopa “Svātra” un  tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas” vedinās klausītājus domās pakavēties savas dzimtas mājas pagalmā,  izstaigāt taciņas un ceļus, kas ved no sētas uz sētu talciniekus un muzikantus, saklausīt dzeguzes balsi birztalā un meitu rotāšanu pļavā. Klausītāji varēs dzirdēt dažādus latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas, kā arī dažādus latviešu tradicionālās polifonijas veidus, kas dokumentēti pārsvarā trīs Latvijas novados – Kurzemē, Sēlijā un Latgalē. “Saucēju” repertuārā izskanēs arhaiskā burdondaudzbalsība, gan dažādas vēlīnās izcelsmes daudzbalsības formas. Koncertuzvedumu bagātinās folkloras kopas “Svātra” dejotās kadriļu tipa dejas, kas kopas repertuārā nonākušas pateicoties Latvijas Folkloras krātuves pierakstiem vai pierakstītas ekspedīcijās un meistarklasēs. Īpašo noskaņu veidos dzimtu stāsti melnbaltajās fotogrāfijās.

Plkst. 20.00 – 21.00 etnomuzikologu grupa “Kaktu balles muzikanti” aicinās iejusties 20. gs. pirmās puses večerinkas noskaņās, kurā varēs dzirdēt tradicionālo latviešu deju mūziku - valsi, fokstrotu/šīberi, polku, varbūt pat tango. Un ne vien tikai dzirdēt – visi klātesoši tiks aicināti dejot līdz!

21.aprīlī plkst. 10.00 – 11.30 Vienības nama mazajā zālē notiks meistarklase “Tradicionālā dziedāšana dabas akustiskajā telpā”.
Meistarklasi vadīs I. Tāle un Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa „Saucējas”. Meistarklases “Tradicionālā dziedāšana dabas akustiskajā telpā” laikā “Saucējas” dalīsies ar savu unikālo pieredzi, ko guva lauku pētījuma laikā, veicot eksperimentus ar skaņas akustiku, kā arī meistarklases apmeklētājiem sniegs ieskatu par latviešu dziedāšanas tradīcijām, izpildījuma niansēm dabas akustiskajā telpā.

Pasākumos ieeja bez maksas.

Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Informācija par kolektīviem

Informācija: Latviešu kultūras centrs: Sarmīte Teivāne, 29118992