Latviešu kultūras centra sieviešu koris “Rūta” starptautiskā koru konkursā Vācijā saņem zelta diplomu



Ar Daugavpils pilsētas domes atbalstu LKC sieviešu koris “Rūta” piedalījās I Johanna Brāmsa starptautiskajā koru konkursā vācu pilsētiņā Werginerodē, no kurienes mājup pārbrauca ar zelta diplomu.

Konkurss notika no 3.-7. jūlijam, tajā piedalījās 45 kori no 17 pasaules valstīm. J.Brāmsa konkursa organizētāji “INTERKULTUR” piesaistīja apmēram pusotru tūkstoti dziedātāju no Bolīvijas, Ķīnas, Malaizijas, Ungārijas, Polijas, Šveices, Somijas, Beļģijas, Krievijas, Vācijas, Rumānijas, Dānijas, Islandes, Izraēlas, Zviedrijas, Latvijas un Vācijas.

Konkursu vērtēja kompetenta žūrija no Vācijas, Beļģijas, Spānijas, Latvijas, Dienvidāfrikas. “Rūtai” sevišķu atbildību radīja fakts, ka vērtētāju vidū bija arī Latvijas izcilais diriģents Romāns Vanags, kurš vada vienu no mūsu valsts vadošajiem sieviešu koriem “Minjona”.

Koris “Rūta” konkursā piedalījās koru mūzikas kategorijā folklora. Šo grupu pārsvarā pārstāvēja Āzijas valstu (Ķīna, Malaizija) kori, un tikai divi kori pārstāvēja Eiropu – Latvijas sieviešu koris “Rūta” un bērnu koris no Rumānijas. Divi kori Puzangalan Children’s Choir (Chinese Taipei) un UITEM Chamber Choir (Malaizija) dažādās pilsētās jau bija Grand Prix ieguvēji, kas radīja ļoti augstu konkurenci starp dalībniekiem. Šajā reizē Grand Prix ieguva Mūzikas Akadēmijas diriģentu jauktais koris no Vroclavas (Polija).

Konkursa ietvaros ārpus sacensībām dažādos Wernigerode pilsētas laukumos kori piedalījās draudzības koncertos. Koris “Rūta” Wernigerodes Marktplatz Rātslaukumā atklāja koncertu “Folkloras nakts”.
 
Konkursa dalībniekiem īpašu noskaņu radīja pilsētas viduslaiku arhitektūra. Wernigerodes pilsētā ir uzņemta filma “Tas pats Minhauzens”, kuras prototips Minhauzens ir viesojies arī Rīgā.

Konkurss bija īpašs ar vāciešu punktualitāti un sirsnīgumu, emocionālu brīvprātīgo darbu. Kora gides Joanna un Lidija bija klāt “Rūtai” visa konkursa garumā atbalstot, pavadot ekskursijās, ārstējot, un tajā visā bija ielikta daļiņa no viņu sirds, tādēļ šķiršanās no Joannas un Lidijas bija emocionāls brīdis visām kora dziedātājām.

Šajā konkursā koris guva lielu gandarījumu, vēlreiz apliecināja savu dziedāšanas prasmi un neapšaubāmi arī vēlmi to darīt, kā arī mērojās spēkiem ar profesionāliem koriem no visas pasaules.

Rezultātu palīdzēja sasniegt kora vienotais un draudzīgais kolektīvs. Izsakām lielu pateicību visiem LKC sieviešu kora “Rūtas“ atbalstītājiem!

SK “Rūta” mākslinieciskā vadītāja, diriģente Maruta Veļičko