NOSLĒDZIES X DAUGAVPILS STARPTAUTISKAIS FOLKLORAS FESTIVĀLS



2014.gada 31. janvārī un 1. februārī, Daugavpilī norisinājās Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldes, Daugavpils Latviešu kultūras centra un Daugavpils Latviešu kultūras centra folkloras dziesmu un deju kopas „Svātra” organizētais X Daugavpils Starptautiskais folkloras festivāls.

Divu dienu laikā 18 kolektīvi no Latvijas, Baltkrievijas, Gruzijas un Krievijas Daugavpils iedzīvotājus un viesus iepazīstināja ar savu tautu tradicionālajām dziesmām un dejām. Gan festivāla atklāšanas koncerts, gan lielkoncerts, kas bija arī skate latviešu kolektīviem ceļā uz starptautisko folkloras festivālu „Baltica 2015”, gan arī danču vakars un ārvalstu kolektīvu koncerti guva plašu skatītāju atbalstu, ko apliecināja koncertu apmeklētāju atsaucība un aplausi.

Festivāla ietvaros notika arī vairākas meistarklases, ko apmeklēja gan festivāla dalībnieki, gan apmeklētāji. To laikā varēja apgūt dažādas prasmes, kuras savā ikdienā izmantoja mūsu senči. Vienā no meistarklasēm bija iespēja iemācīties izgatavot mūzikas instrumentus. Meistarklases vadītāja, seno mūzikas instrumentu meistara Aleksandra Maijera vadībā niedres stiebrs ikvienam pārtapa smalkā instrumentā – niedru stabulītē. Tā kā festivāls norisinājās Sveču dienas priekšvakarā, Vaboles etnogrāfiskā ansambļa „Vabaļis” dalībnieces sveču liešanas meistardarbnīcā „Sveču dīnu sagaidūt” ikvienam interesentam ierādīja vienu no vissenākajiem sveču liešanas paņēmieniem, kad svece no vaska un aitu taukiem tiek veidota izgrebtā cukurbietē. Savukārt tie, kuri vēlējās apgūt latviešu tradicionālās dziedāšanas iemaņas, kopā ar J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pasniedzēju, mg. art. Zani Šmiti ievingrināja balsi un apguva dziesmu, kas vēlāk, kopīgi dziedot,  tika izpildīta arī festivāla lielkoncertā.

Festivāla aktivitātes noslēdzās ar Kristīnes Kārkles–Puriņas un grupas „Folkvakars”  koncertu, kurā mākslinieku izpildītās latviešu tautas etnomūzikas skanējums un improvizācija izpelnījās klausītāju sajūsmu.

Savukārt svētdien, 2. februārī, festivāla dalībnieki iepazina Latgales kultūrvidi un piedalījās dažādās ekskursijās: apmeklēja Daugavpils Māla mākslas centru, Daugavpils Cietoksni, Daugavpils Marka Rotko Mākslas centru u.c.

Festivāla laikā tika svinēta arī pasākuma saimnieku, Daugavpils Latviešu kultūras centra folkloras dziesmu un deju kopas „Svātra” (vadītāja Sarmīte Teivāne) 20 gadu jubileja. „Svātra” nozīmē nojauta, nojausma – tā ir kolektīva dalībnieku nojauta par senču tradīcijām, kuras tālāk tiek interpretētas un nodotas skatītāju vērtējumam. Sveicot kolektīvu svētkos, „Svātras” dalībnieki saņēma Daugavpils pilsētas domes Pateicības rakstus un Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldes dāvanu – tērpu komplektu.

Festivāla rīkotāji izsaka vislielāko pateicību ikvienam festivāla dalībniekam par skaistajiem svētkiem un jauki pavadīto nedēļās nogali, bet klausītājiem – par sirsnīgajiem aplausiem un atbalstu.

X Daugavpils Starptautisko folkloras festivālu atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds un SIA „Latgales Alus D”.

Tiekamies XI Daugavpils Starptautiskajā folkloras festivālā, kas norisināsies 2016. gadā!

FOTOGALERIJA

Papildus informācija:

Eleonora Kleščinska
Daugavpils pilsētas domes
Kultūras pārvalde
t.: 654 76799
e-pasts: eleonora.klescinska@daugavpils.lv

Informāciju sagatavoja:
Vita Viļevko, t.: 20613225