ČELLA UN AKORDEONA BURVĪBA



Daugavpilī, Vienības nama koncertzālē 18. septembrī plkst. 18.00
ČELLA UN AKORDEONA BURVĪBA

Akordeoniste Ksenija Sidorova un čelliste Guna Āboltiņa pirmoreiz uz skatuves satikās Cēsu mākslas festivāla atklāšanas koncertā S.Gubaiduļinas kompozīcijā „7 vārdi” kopā ar kamerorķestri „Sinfonietta Rīga” un diriģentu Normundu Šnē. Pēc šī koncerta mūzikas kritiķe Inese Lūsiņa par darbu un ansambli rakstīja, ka „nebija iespējams atšķirt solo instrumentu skaņas vienu no otra”. Kompliments mūziķēm, bet vēl lielāks kompliments komponistei, kas tieši šajā sastāvu atradusi ideālu lietaskoku savas mūzikas radīšanai. S.Gubaiduļinas un Dāvida Gortona oriģinālskaņdarbi čellam un akordeonam ir izcils piemērs no šim ansamblim rakstītā kompozīciju saraksta, kurš mūsdienu mūzikas lauciņā nemaz nav īss.

Koncertprogrammas „Pasaulīgais un dievišķais” izvēle balstīta uz garīgās mūzikas komponistu, tādiem kā S.Gubaiduļinas, J.S.Baha un K.Sen-Sansa kompozīciju pretnostatījumu tautas mūzikas iedvesmotām skaņām, kas raksturīgas M.De Faljas un A.Piacollas daiļradei. Un tieši akordeons ir saistviela starp šīm divām pasaulēm, jo tas ar savu spēku, plašo diapazonu un ērģelēm līdzīgo skanējumu S.Gubaiduļinas skaņdarbos attēlo debesu valstību. Bet daudzveidīgais un iespējām bagātais sastāvs no baznīcai raksturīga skanējuma var kļūt par krievu, spāņu un argentīniešu tautasmūzikas instrumentiem atskaņojot komponista un bandeonista (akordeona brālēna) A.Piacollas tango kompozīcijas un M.De Faljas „Spāņu svītu”.

Akordeoniste Ksenija Sidorova ir Latvijā dzimusi un Londonā dzīvojoša apbalvojumiem bagāta mūziķe, kurai ir aktīva solo un kamermūzikas koncertdarbība visā Eiropā un šis gads viņai bijis īpaši veiksmīgs, jo iznāca viņas pirmais solo albūms un viņa debitēja ar solokoncertu Lucernas Festivālā.

Biļetes cena: 1 Ls

Koncertu rīko Latviešu kultūras centrs un VSIA „Latvijas koncerti”.
Tiksimies Vienības namā!!
Informācija pa tālruni: 65426691, www.vienibasnams.lv