IX DAUGAVPILS STARPTAUTISKAIS MASKU TRADĪCIJU FESTIVĀLS



IX Daugavpils starptautiskais masku tradīciju festivāls
2012.gada 23. – 25. februārī


Daugavpilī februāra nogalē sabrauks maskotāji no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas un priecēs skatītājus ar dažādu tautu atraktīvām, aktieriskām un izdomu bagātām maskošanās tradīciju pārvērtībām.

23. februārī, ceturtdien, plkst.18.00 festivāls iesāksies Latviešu kultūras centrā ar Daugavpils Māla mākslas centra keramiķu darbu izstādes atklāšanu „Maskas…”. Turpinājumā Daugavpils Mākslas vidusskolas „Saules skola” un Daugavpils Valsts tehnikuma jaunie mākslinieki demonstrēs netradicionālās modes tērpu kolekcijas un oriģinālas frizūras, bet vakara izskaņā visi aicināti uz disko ritmu virpuli kopā ar DJ Gati.

24. februārī, piektdien, pirmajā dienas pusē festivāla dalībnieki dosies koncertēt pilsētā un novados. Plkst. 14.00 tautas lietišķās mākslas studijas „Latgale” keramiķi kopā ar visiem interesentiem un festivāla dalībniekiem veidos, apgleznos un dedzinās maskas Māla mākslas centrā 18.novembra ielā 8. Savukārt plkst. 18.00 visi tiek aicināti uz Latviešu kultūras centru, kur notiks Latvijas un ārzemju kolektīvu izrādīšanās vakars un sadancis kopā ar tautas muzikantiem.

25. februārī, sestdien, plkst. 11.00 Latviešu kultūras centrā sāksies festivāla kolektīvu maskošanās programmu un tradicionālo maskošanās tērpu konkurss. Vistuvākie kaimiņi - lietuvieši - Naļšas muzeja senās folkloras ansamblis „Dobile” rādīs savu dancojošo lāci programmā „Jokdari”, bet baltkrievu - Vitebskas jauniešu tautas teātra „Koleso” forumizrādes galveno varoņu liktenis tiks izlemts tiešā kontaktā ar skatītāju. Ogres folkloras kopa „Artava” iejutīsies Andreja vakara tradīcijās, kad maskojās galvenokārt mājas dzīvnieku tēlos. Rēzeknes pilsētas folkloras kopas „Rūta” dalībnieki šogad pārtaps neparastās skaistulēs programmā „Latgaliešu geišas”. Daugavpils ukraiņu kultūrizglītības biedrība „Mrija” nāks ar Ukrainas ciema ainiņām no tautas tradīciju sadzīves. Festivālā ar īpaši atraktīvu maskošanās programmu piedalīsies Līvānu folkloras kopa „Ceiruleits”.

Pēcpusdienā, plkst. 14.00 Vienības laukumā aicinām visus uz krievu Meteņa svētkiem „Blinnaja Masleņica”, kas izklaidēs ar priekšnesumiem, tirgošanās māku, virves vilkšanas sacensībām, atraktīvām rotaļām kopā ar skomorohiem, Zabavu un Krievu kultūras centra radošajiem kolektīviem: „Rusiči”, „Slavjanka”, „Očeļje”, „Balaguri”, „Jūras pērles” un „Vdohnovenije”.

Festivāls noslēgsies plkst. 15.00 ar maskošanās gājienu un kolektīvu apbalvošanas ceremoniju Vienības laukumā. Sumināsim festivāla konkursu uzvarētājus, ēdīsim miežu putru un pankūkas, dedzināsim „Masleņicu”, un ļausimies tautu tradīciju neparastajam valdzinājumam. 
Festivāla simbols – slota, šogad būs oranžā krāsā, tā vairos iedvesmu, augstsirdību, pārpilnību un labsirdību. Oranžo krāsu mēdz asociēt arī ar sauli, kas simbolizē dzīvību un saprātu.

Uz tikšanos IX Daugavpils starptautiskajā masku tradīciju festivālā!

Masku festivāla programma

Latviešu kultūras centrs – tālrunis: 65426691, www.vienibasnams.lv