Dokumentālā filma MYUŽEIGAIS KALINDERS



Daugavpilī, kinoteātrī „Renesanse”
18. novembrī plkst. 14.00
Dokumentālā filma MYUŽEIGAIS KALINDERS

Latvijas Valsts svētkos Daugavpilī rādīs Jāņa Ozoliņa-Ozola dokumentālo filmu „Myužeigais kalinders”.  Filma ir etnisks stāsts par Latgales tagadni un pagātni, atainojot divu dzimtu piedzīvoto cauri gadsimtu maiņām.

Korklinieku ciemā Latgalē, netālu no Krievijas robežas, reiz dzīvoja dziesminieks Andrīvs Jurdžs (1845–1925), kurš sacerēja dziesmas un dzejoļus, vāca vietējo folkloru un, pārrakstīdams ar roku grāmatas, drukas aizlieguma laikā izglītoja savus novadniekus. No Jurdža grāmatas „Myužeigais kalinders”, kurā apkopoti padomi zemniekiem, smiekla stāstiņi un tautasdziesmas, ņemts arī šīs filmas nosaukums.
 
Lai arī Korklinieku ciemu vairums iedzīvotāju ir pametuši, turpat netālu dzīvo divas spēcīgas dzimta – Ivulāni un Jurdži. Dzīvodami blakus modernajai pasaulei, abu dzimtu vecākā paaudze joprojām daudzas lietas dara kā senos laikos – paši taisa alu, sien sieru, kuļ sviestu, pin skalu grozus, vij virves un piekopj citus tradicionālos amatus. Arī jaunie māju saimnieki – Arnis un Visvaldis – par spīti kārdinājumam braukt laimes meklējumos uz ārzemēm vai vismaz uz pilsētu, ir sapratuši, ka te ir viņu īstā vieta, šeit viņi jūt gandarījumu un dzīves piepildījumu.

“Laime ir tad, kad tavi mīļotie ir apkārt, kad tevi gaida mājās, kad tu viņus mīli, kad gribi par viņiem rūpēties”,  filmas noslēgumā saka viens no filmas varoņu jaunākās paaudzes.

Filma ir latgaliešu valodā ar subtitriem latviešu valodā. Ieeja bezmaksas.

Informācija: Latviešu kultūras centrs – 65427552, www.vienibasnams.lv