FOLKLORAS KOPA “SVĀTRA” XIV LATVIEŠU DZIESMU UN DEJU SVĒTKOS KANĀDĀ



Latviešu dziesmu svētku tradīcija uzsākta 1873. gadā un kopš tā laika dziesmu svētki notiek ik pa pieciem gadiem Latvijā. Mūsdienu Dziesmu un Deju svētku mākslinieciskuma un tautiskuma virsmērķis, kas īstenojas caur katru svētku dalībnieku, ir tautas nacionālās vienotības un identitātes kopīga apliecināšana un svinēšana. Tagad dziesmu svētki tiek rīkoti vairākās valstīs, kur vien dzīvo  latvieši.

Pirmie Latviešu dziesmu svētki Kanadā notika 1953. gadā Toronto. 2014. gadā XIV Latviešu dziesmu un deju  svētki Kanadā notika Hamiltonā. Dziesmu svētki ir izveidojušies par tautas svētkiem ar daudzpusīgu programmu, kas pulcina tautiešus no visām pasaules malām. 2014. gada dziesmu svētku Hamiltonā  laikā notika 21 sarīkojums, kā arī izstādes, tirdziņš, nodarbības bērniem un īpaša dienas programma uz brīvdabas skatuves, lai iepazīstinātu vietējo sabiedrību ar mūsu dziesmu un deju tradīciju.

Svētku dalībnieku vidū bija arī Daugavpils Latviešu kultūras centra folkloras dziesmu un deju kopas „Svātra”.
Daugavpils Latviešu kulturas centra folklors dziesmu un deju kopa „ Svātra”, saņemot svētku organizatoru uzaicinājumu, no 2014. gada 28. jūnija līdz 6.augustam piedalījās XIV Latviešu dziesmu un deju  svētku Kanadā pasākumos, kā arī sniedza 5 individuālas koncertprogrammas. Gatavojoties Dziesmu svētkiem, “Svātra”  apguva kopējo deju svētku repertuāru vidējās paaudzes deju kolektīvu grupai, kā arī apgūva dziesmas, kas tika atskaņotas deju kopuzvedumā.

Ar saviem koncertiem “ Svātra” prezentēja gan Daugavpili, gan Latgali kopumā.
Brauciens notika, pateicoties Daugavpils Latviešu kultūras centra, Daugavpils pilsētas domes, Valsts Kultūrkapitāla fonda un daļēji arī pašu kopas dalībnieku finansiālam atbalstam.