NOSLĒGUŠĀS LATGALES FOLKLORAS SKOLAS NODARBĪBAS



Lai nodrošinātu Latgales kultūrvides daudzveidības saglabāšanu un attīstību, Daugavpils Latviešu kultūras centrs un folkloras kopa “Svātra” organizēja Latgales folkloras skolu.

Tā bija jau otrā reize, kad pateicoties KKF Latgales programmas atbalstam, Latgales folkloras kustības dalībnieki un folkloras attīstībā ieinteresētie ļaudis apmeklēja meistarklases  tradicionālo mūzikas instrumentu spēlē, tradicionālajā dziedāšanā un latviešu tradicionālajā dejā. Nepieciešamību pēc šādas Folkloras skolas darbības izsaka lielā interese par iespēju piedalīties nodarbībās. Atšķirībā no pagājušā gada, šogad nodarbības apmeklēja cilvēki ne tikai no Daugavpils, Daugavpils novada, Preiļiem un Dagdas, bet arī no Līvāniem, Rēzeknes un Balvu puses.

Meistarklašu vadīšanai atbilstoši izvēlētajām tēmām tika pieaicināti etnomuzikalogi, tradīciju pārzinātāji, mūzikas instrumentu spēles meistari, piemēram, Z.Šmita (tradicionālā dziedāšana), D.Circene (tautas dejas), G.Igaunis (tautas mūzikas instrumentu spēle).

Šis projekts pavēra iespēju folkloras kopām dažādot savu muzicēšanu, pārmantot un saglabāt tradicionālās dziedāšanas un muzicēšanas prasmes. Pēc projekta realizācijas dalībnieki atzina, ka tas ir sākums, jo tagad katram priekšā ir gan individuāls darbs, gan darbs savās folkloras grupās iegūto prasmju un iemaņu attīstīšanā.