Daugavpilī notiks starptautiskais folkloras festivāls



Šī gada 22.-24.aprīlī Daugavpilī jau 11.reizi norisināsies Daugavpils Starptautiskais folkloras festivāls, kas šoreiz izskanēs Ūsiņa zīmē.

Festivālā piedalīsies vairāk nekā 30 folkloras kolektīvi no Latvijas, Baltkrievijas, Gruzijas, Krievijas un Īrijas, kas dažādos koncertos un danču vakaros sniegs ieskatu savā tradicionālajā kultūrā. Kā festivāla īpašie viesi ar speciālu programmu festivālam, kas balstās uz baltkrievu un citu Eiropas tautas mūzikas materiāliem, uzstāsies grupa Stary Olsa (Minska/Baltkrievija).

Paralēli koncertiem festivāla dalībnieki un apmeklētāji aicināti piedalīties arī vairākās meistarklasēs. Vjačeslavs Lukjanovs un Valentīns Krulikovskis (Viļņa/Lietuva) senā tautas mūzikas instrumenta vargana spēles meistarklasē izstāstīs instrumenta rašanās vēsturi, tā spēles ietekmi uz cilvēku, par tā izmantošanu mūsdienu mūzikā, kā arī iemācīs šī instrumenta spēles pamatprincipus. Festivāla dalībniekus un pilsētniekus gaida arī tradicionālās dziedāšanas meistarklase kopā ar Zani Šmiti (Rīga/Latvija), kā arī tautasdziesmu sadziedāšanas meditācija "Dziedināšanās caur tautasdziesmu" kopā ar Inga Karpiču (Rīga/Latvija). Svinot Ūsiņa dienu, 23.aprīlī, ikviens interesents varēs piedalīties arī Ūsiņa zīmes izgatavošanā, īpašā Ūsiņa dienas ēdiena – pantāga gatavošanā un izgaršošanā kopā ar saimnieci Viju Kudiņu, kā arī vērot zirgu dancināšanu, ko Ilzes Stabulnieces vadībā demonstrēs Zirgu sētas „Klajumi” skaistuļi.
 
Kā norāda festivāla rīkotāji: „Latviešu tautas folklorā ar Ūsiņa dienu, kas sakrīt ar 23.aprīli – Jurģa, Jura dienu, mēs uzsākam ceļu uz vasaru. Tāpēc arī festivālā, Ūsiņa aizsargāti, atslēgsim vārtus vasarai. Ūsiņš šajās dienās mums palīdzēs ar dziesmām un dejām savienot pagātni, tagadni un nākotni, tradīciju un ikdienu, gādās par zirgiem un bitēm,  nesīs veiksmi ne tikai ceļā uz festivālu un mājām, bet arī visā festivāla norisē.”

Festivālu rīko un atbalsta Daugavpils pilsētas dome, Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, Daugavpils Latviešu kultūras centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Daugavpils Universitāte.

Festivāla programma.
Afiša.
Papildus informācija:
Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde
T. +371 65423601, F. +371 65476797
www.kultura.daugavpils.lv
         
Folkloras kopas „Svātra” vadītāja Sarmīte Teivāne
tel. +371 29118992
e-pasts  sarmite.teivane@latgale.lv