Olgas Saharovas jubilejai tika pārizdota viņas pirmā luga



2024.gada 27.martā Vienības nama Baltkrievu kultūras centrā Starptautiskās teātra dienas ietvaros notika literārais vakars, kas bija veltīts dramaturģes un pedagoģes Olgas Saharovas (1884-1943) 140. dzimšanas dienai.

Latvijas Republikas starpkaru periodā pedagogu Saharovu ģimene - Olga Fjodorovna un Sergejs Petrovičs sniedza nozīmīgu ieguldījumu baltkrievu kultūras un baltkrievu nacionālās kultūras identitātes saglabāšanā. Viņi mācīja skolās, rakstīja grāmatas, vāca folkloru, aktīvi iesaistījās valsts kultūras, sabiedriskajā un politiskajā dzīvē.

Aktīvā literārā darbība O.Saharovai aizsākās Ludzā, kur viņa rakstīja nelielas ainiņas un iestudēja tās ar baltkrievu bērnudārza audzēkņiem. Viņas dzejoļi tika iespiesti avīzēs un krājumā. Daugavpils valsts baltkrievu ģimnāzijā, kur O.Saharova strādāja par skolotāju, atklājās viņas talants dramaturģijā. Tika uzrakstītas un iestudētas tādas lugas, kā “Uz Polockas pils” (“На Полацкім замчышчы”), “Putns brīvībā” (“Птушка на волі”), “Vēstule prezidentam” (“Ліст да прэзідэнта”), “Aksjutas eglīte” (“Аксюткіна ёлка”), “Kāzas” (“Вяселле”). Šī gadsimta sākumā, atjaunojot O. Saharovas vārda nozīmīgumu un ieguldījumu literatūrā, baltkrievu rakstnieki Sergejs Poņizņiks un Mihails Kozlovskis izdeva viņas darbu krājumus.

Luga “Uz Polockas pils” (pēc Jankas Kupalas poēmas “Sapnis uz pilskalna” (“Сон на кургане”) motīviem) tika iestudēta 1927.gadā iegūstot arī pozitīvu ekspertu vērtējumu. Muzikālo ilustrāciju (koru un solo darbus) tai radīja lietuviešu un baltkrievu komponists Konstantīns Galkovskis. Starpkaru periodā luga guva arī plašāku populāritāti Latvijas un Rietumbaltkrievijas skatuves laukumos.1928.gadā “Uz Polockas pils” tika izdota arī kā atsevišķa grāmata.

Vienības nama Baltkrievu kultūras centrā dramaturģes un pedagoģes Olgas Saharovas (1884-1943) 140. dzimšanas dienai veltītajā literārajā vakarā bija iespēja plašāk uzzināt par O. Saharovas dzīvi un daiļradi - varēja gan noklausīties lekciju par rakstnieci un dramaturģi, gan arī aplūkot grāmatu izstādi. Pasākuma laikā tika prezentēts arī Daugavpils baltkrievu biedrības “Aļtanka” pārizdotās O.Saharovas grāmatas “Uz Polockas pils” faksimilizdevums. Izdevuma tirāža 100 eksemplāru. Projekta autore Žanna Romanovska.

Savukārt Vienības nama Baltkrievu kultūras centra amatierteātra studijas “Pauļinka” aktieri Inessa Kozlovska, Jevgenijs Vasjukevičs, Aļena Rodionova un Jurijs Golovko, kuri bija iestudējuši lugas “Uz Polockas pils” fragmentu, klātesošajiem palīdzēja sajust viduslaiku Polockas atmosfēru.

Informāciju sagatavoja:
Baltkrievu kultūras centra
Kultūras projektu vadītāja
Anastasija Borovska
tel.: 27492159
e-pasts: anastasijaborovska21@gmail.com