Daugavpilī kultūras baudītājiem savas durvis vēris “Akordeonistu krodziņš”



Daugavpils Latviešu kultūras centrs sadarbībā ar Valsts iestādi “Kultūras centrs „Vitebska”” (Baltkrievija) 2019.gada martā uzsāka projekta ENI-LLB-1-062 “Daugavpils un Vitebska: kultūras sadarbība un attīstība II” realizāciju. Tā mērķis ir veicināt zināšanu apmaiņu par latviešu un baltkrievu tradicionālo kultūru, vēsturi un folkloru un izplatīt šīs zināšanas pāri robežai, sekmējot sadarbību starp speciālistiem kultūras jomā.

Projekta ietvaros Daugavpilī šī gada 17. un 18.oktobrī viesojās kultūras profesionāļi no Vitebskas. Vizītes laikā, tiekoties gan ar Daugavpils pilsētas domes pārstāvjiem, gan kultūras iestāžu vadītājiem, baltkrievu kolēģi tika iepazīstināti ar Daugavpils kultūrtelpu, dominējošajām tendencēm kultūras jomā, pārrobežu sadarbības ietekmi uz kultūras attīstību un popularizēšanu starptautiskā mērogā. Baltkrievijas kultūras darbinieki ne tikai uzklausīja un dalījās pieredzē kultūras jomas attīstīšanā, bet arī apmeklēja koncertu “Daugavpils piesitiens”, kurā piedalījās Daugavpils profesionālie orķestri, kas pilsētu un valsti prezentē ārpus valsts, tostarp Baltkrievijā.

Otrajā vizītes dienā kultūras profesionāļi apmeklēja populārākos Daugavpils kultūras objektus un piedalījās meistarklasē, kurā varēja pārliecināties par dziļajām akordeona mūzikas tradīcijām pilsētā un akordeona īpašo lomu dažāda vecuma mākslinieku rokās. Dalība meistarklasē bija īpašs ieguvums jaunajiem akordeonistu orķestra dalībniekiem, kuriem bija iespēja uzspēlēt kopā ar profesionāliem mūziķiem, kas vakarā sniedza koncertprogrammu, kurā demonstrēja akordeona skanējumu kopā ar citiem mūzikas instrumentiem.

Šī gada 18.oktobra vakars Daugavpils kultūras dzīvē ienesa jaunas vēsmas, jo Vienības nama telpās tika atklāts “Akordeonistu krodziņš” – projekta ietvaros izremontēta un mūsdienu prasībām atbilstoši iekārtota kafejnīca, kurā mūzikas un mākslas mīļotāji turpmāk varēs baudīt kvalitatīvus dzīvā izpildījuma mūzikas pasākumus dažādām gaumēm. Vakara gaitā mūziķi koncerta–meistarklases apmeklētājiem romantiskā atmosfērā atklāja akordeona spēles virtuozitāti saspēlē ar citiem mūzikas instrumentiem. Akordeona daudzbalsīgo burvību, krāsaino skanējumu un milzīgās dinamikas iespējas pilsētas iedzīvotāji un viesi varēs turpināt baudīt XVI Starptautiskajā akordeona mūzikas festivālā, kas norisināsies no 24. līdz 26.oktobrim Daugavpilī.

Projekts “Daugavpils un Vitebska: kultūras sadarbība un attīstība II” tiek realizēts Eiropas kaimiņattiecību instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam ietvaros.

Projekta kopējais finansējums ir  EUR 315 466.48, no tiem: ES finansējums (90%) EUR 283 919.83, Daugavpils pilsētas domes līdzfinansējums EUR 9 463.99, Latvijas Valsts līdzfinansējums EUR 9 464.00, VI “Kultūras centrs „Vitebska”” līdzfinansējums EUR 12 618.66.


Informāciju sagatavoja:
Sandra Maskaļova, LKC vadītājas vietniece kultūras jomā, projekta vadītāja
e-pasts: vienibasnams@vienibasnams.lv;   tālr: +371 654 26691
www.vienibasnams.lv