[5.01.2022]

Daugavpilī noslēdzies tradicionālo prasmju nodošanas pasākumu cikls



2021. gada nogalē veiksmīgi noslēgts Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītais projekts „Tradicionālo prasmju nodošanas pasākumu cikls Daugavpilī”, kura ietvaros pilsētas iedzīvotājiem bija iespēja iepazīt dažādas nemateriālā kultūras mantojuma lietpratēju zināšanas un prasmes Vienības nama Tradīciju mājā.

Projekta ietvaros bija iespēja apgūt aušanas pamatus “No kamola līdz audeklam” audējas Daces Teivānes vadībā,  noklausīties lasījumu „Dienvidlatgales austās segas” un dzirdēt audēju pieredzes stāstus, tiekoties ar pieredzes bagātajām un zinošajām audējām. Lai noskaidrotu, kas mūsu senču laikā tika likts līgavas pūrā, attālināti notika tikšanās cikla “Pūra lāde” ietvaros ar grāmatas „Dagdys nūvoda pyura skrienis gruomota” autori un ekspozīcijas „Latgales līgavas pūrs” izveidotāju Intu Viļumu. Novembris un decembris aizritēja maizes un piena produktu gatavošanas zīmē – projekta ciklā “Maizes ceļš” un “Piena vārdi” kopā ar Latvijas Goda saimnieci Viju Kudiņu tika noskaidrots, kāds ir grauda ceļš līdz maizes klaipam, kādi noslēpumi ir jāzina katrai maizes cepējai, lai maizes klaips būtu mīksts, garšīgs un smaržīgs, kā no piena tiek gatavots krējums, biezpiens un siers. Turklāt, lai atklātu arī piena un pašas piena devējas – gotiņas simbolisko nozīmi senču dzīvē, bija iespēja klausīties filozofes Baibas Felces lasījumu.

Savukārt fotoizstāde par latviešu tradicionālo dzīvesveidu 20. gadsimta sākumā, Tradīciju mājā būs apskatāma līdz 2022. gada pavasarim.

Kā norāda projekta vadītāja Sandra Maskaļova: „Šis projekts bija patiess ieguvums mūsu senču tradīciju izzināšanā. Neskatoties uz epidemioloģiskās situācijas ierobežojumiem, es vēlētos izteikt pateicību meistariem par pacietību un prasmi arī otrpus ekrāna atklāt smalkākās nianses, kas ir jāņem vērā ikvienai latviešu saimniecei. Savukārt projekta aktivitāšu dalībniekiem – milzīgs paldies par iecietību un neizsīkstošo vēlmi iedziļināties mūsu senču dzīvē.

Piedalīšanās piedāvātajās aktivitātēs man atklāja ļoti daudz interesantu lietu no senču dzīves, ko es pat nebiju aizdomājusies. Mani ļoti iedvesmoja Vijas Kudiņas stāstītais par maizi, tāpēc mans tuvākais mērķis ir arī pašai kļūt par labu maizes cepēju.”, tā saka projekta aktivitāšu dalībniece Santa.

Papildu informācija: vienibasnams.lv